METALOKERAMIČKE KRUNICE

Metalokeramičke krunice predstavljaju pre svega terapijsko sredstvo kojim se pokušava uspostaviti dobro stanje u ustima, a to podrazumeva ne samo estetsku, već i funkcionalnu rehabilitaciju. Kvalitetno i efektivno žvakanje hrane je prvi korak u procesu obrade hrane. Ukoliko postoji nedostatak bočnih zuba, žvakanje je otežano, pa hrana u gotovo celim komadima prelazi u želudac, čime se opterećuje gastrointestinalni trakt, vremenom nastaju ozbiljni gastrointestinalni problemi, što posledično dovodi do ugrožavanje opšteg zdravstvenog stanja organizma.

S druge strane, blistavi zubi, odnosno lep i neskriven osmeh doprinose pozitivnijem opštem utisku i svakako predstavljaju jedan od razloga za zadovoljstvo sopstvenim izgledom.

Opšteprihvaćen naziv za ovu stomatološku uslugu je “porcelanske krunice” koji zapravo nije pogrešan izraz za metalokeramičke krunice, iako ih ne opisuje u potpunosti. Naime, svi keramički materijali (koji se sreću u svakodnevnom životu) razlikuju se po procentualnom odnosu osnovnih supstanci svoga sastava. Dentalna keramika čini samo malu grupu ovih materijala. Suština je sledeća: metalokeramičke krunice sastoje se od osnove (košuljice) određene vrste metala i keramike koja se nanosi preko nje i koja daje završni izgled krunici.

BEZMETALNA KERAMIKA

Bezmetalna keramika je vrhunac današnje stomatologije.

Bezmetalne keramičke krunice su se zbog svojih osobina nametnule kao trenutno najbolji materijal za izradu protetskih radova. Naše višegodišnje studije pokazuju izuzetnu stabilnost i trajnost bezmetalnih krunica, a estetika koja se postiže je ono sto je ovaj materijal izdvojilo i postavilo na ubedljivom prvom mestu.

Sam način izrade bezmetalnih keramičkih kruna: kompjutersko skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

PARCIJALNA SKELETIRANA PROTEZA

PROTEZA NADOKNAĐUJE IZGUBLJENE ZUBE

Parcijalna skeletirana proteza je stomatološka protetska nadoknada koja kod nedostatka zuba ima za cilj da nadoknadi izgubljene zube, a sile žvakanja pravilno i vertikalno rasporedi na preostale zube, ne rasklaćivajući ih kao što to čini horizontalno oslonjena parcijalna akrilatna proteza. Osnova ove proteze je od metala i značajno je umanjeno oslanjanje na sluzokožu, a sav oslonac se nalazi u posebno, individualno oblikovanim kukicama na preostalim postojećim zubima.

Stomatološka protetika

Gubitak zuba uzrokuje određene poremećaje funkcionalnog ili estetskog karaktera. Pored funkcije žvakanja, usled parcijalne ili totalne bezubosti, funkcija govora je uvek manje ili više poremećena. Gubitak zuba, posebno frontalnih, vodi ka narušavanju estetskog izgleda i samopouzdanja osobe, a često dovodi i do psihičke traume. U tom slučaju pacijent izbegava da se smeje, pri govoru pokriva usta rukom, pa iz tih razloga mnogo puta zatraži lekarsku pomoć.

Zakažite pregled ili intervenciju

Naši partneri

partneri